Mediation is een vorm van conflictbemiddeling. De bemiddelaar begeleidt de onderhandelingen. Hij is onafhankelijk. Zonder te oordelen motiveert en helpt hij twee partijen een gezamenlijke oplossing te vinden.
U werkt (onder begeleiding) zélf aan de oplossing en houdt dus regie.
Leidt vaker tot goede resultaten voor samenwerking in de toekomst.
Hoe werkt bemiddeling?
Een bemiddelaar laat partijen met elkaar in gesprek gaan. Onderwerpen zijn soms lang niet besproken. Kenmerkend bij kwesties is een verstoorde communicatie. De bemiddelaar zorgt ervoor dat partijen in een vertrouwelijk gesprek vrij zijn om te praten én te luisteren. Meestal is ‘de kwestie‘ het topje van de ijsberg. Waar in de dagelijkse omgang emoties als lastig kunnen worden ervaren, zijn dit belangrijke signalen. Woede, teleurstelling, schaamte, verdriet, angst; Mensen weten vaak niet welke impact hun gedrag heeft op de ander. Doordat zij nu naar elkaar luisteren en op elkaar kunnen reageren, kan wederzijds begrip ontstaan. De verwijten proberen we om te zetten in wensen: wat zou je eigenlijk van elkaar willen? Want uiteindelijk kijken we naar de toekomst, terwijl het probleem verleden tijd is. Als deze fase achter de rug is, zijn partijen veelal in staat om samen constructief na te denken over hun oplossing.
Wat is nodig voor bemiddeling?
Vrijblijvendheid: partijen kunnen de bemiddeling op elk moment beëindigen;
Vrijwilligheid: partijen nemen er vrijwillig deel aan;
Vertrouwelijkheid: partijen en bemiddelaar tekenen voor geheimhouding;
Een voorlopig ‘staakt het vuren’: partijen schorten eventuele procedures op;
De verplichting tot inspanning: partijen moeten commitment tonen om met elkaar aan een oplossing te werken.
Wanneer is bemiddeling raadzaam?
De methode is van waarde zolang beide partijen, ondanks harde standpunten, kans zien om het probleem samen op te lossen. Wanneer één van beiden in de fase zit dat hij wil doorvechten is bemiddelen geen geschikte methode.
Wat kost bemiddeling?
Dat hangt af van het aantal bezoeken en de duur van het proces. Bij zakelijke kwesties betalen beide partijen meestal ieder de helft. Hierover kunt u ook andere afspraken maken. Bij arbeidskwesties betaalt de werkgever meestal.